Stiati ca?

 • Dintre toate tipurile de miere, cea de salcam cristalizează cel mai lent. Procesul poate dura până la 2 ani.
 • Mierea de salcam diminuează aciditatea gastrică, motiv pentru care este recomandată în tratamentul ulcerului, complementară unui regim alimentar adecvat.
 • Mierea polifloră este considerată cel mai complex tip de miere din punct de vedere terapeutic.
 • Mierea de floarea-soarelui este singura care conţine lecitină în stare pură.
 • O lingură de miere conține peste 400 de substanțe organice.
 • Poți verifica dacă un tip de miere este natural chiar la tine în bucătărie.
 • Mierea de albine este primul îndulcitor folosit de om.
 • Mierea te scapă mai ușor de răceală dacă folosești câteva rețete simple.
 • Poți câștiga mai ușor lupta cu fumatul dacă mănânci ananas cu miere.
 • Poți înlocui zahărul din rețetele tale preferate cu miere pentru o dietă mai sănătoasă.
 • Mierea ajută la prevenirea apariției ridurilor și la atenuarea celor existente.
 • Îţi poţi crea propriile măşti de păr cu miere la tine acasă.

Produse » Articole » Ce tipuri de albine există in funcție de activitate

Ce tipuri de albine există in funcție de activitate images

Ce tipuri de albine există in funcție de activitate

Albinele sunt insecte zburătoare care fac parte din familia Apoidea, subordinul Apocrita. Se hrănesc cu nectarul florilor și polen, din care produc și miere. Într-un stup există mai multe tipuri de albine care îndeplinesc funcții diferite.

Albina doică se ocupă în general de curățarea celulelor de unde a ieșit puietu și de hrănirea larvelor de puiet. Temporar, albina doică intră în suita mătcii.

Albina lucrătoare petrece o perioadă ca doică, apoi este angrenată în alte activități ale stupului. În timpul perioadei de cules, albinei lucrătoare i se dezvoltă glandele ceriere, cu ajutorul cărora produce ceara pentru construirea fagurilor. Ea îndeasă cu capul ghemotoacele de polen aduse de culegătoare, pregătind rezerva de proteine a coloniei, pastura. Apoi, evaporă și îmbogățește nectarul depozitat în celule, transformându-l în miere. În funcție de sezonul în care sunt eclozionate și nivelul de muncă depusă, albinele lucrătoare pot trăi între 40 de zile și chiar 6-9 luni.

Albina culegătoare își desfășoară activitatea în afara stupului. După zborul de orientare în fața și în apropierea stupului, albina pleacă în căutare de nectar, polen și apă.

Matca sau regina este cea mai importantă și mai mare albină din stup, ea fiind singura albină care depune ouă pentru dezvoltarea coloniei. Matca emite în permanență o substanță numită feromon, cu scopul de a-și semnala prezența în stup. Atunci când nivelul de feromoni scade sau dispare complet, albinele doici încep automat să clădească celule de botci și să le hrănească special pentru înlocuirea mătcii. Matca poate trăi până la 8 ani și este activă pe toată perioada vieții. Ea poate depune până la 3000 de ouă pe zi, timp în care este atent îngrijită și hrănită de albinele lucrătoare din suita ei.

Trântorele are  un singur rol: de a fecunda matca tânără din stup. Împerecherea are loc în afara stupului, la o înălțime de 10-15 m. Chiar dacă matca se împerechează cu mai mulți trântori, aceștia mor în urma împerecherii. Toamna, când albinele se pregătesc de iernat, trântorii sunt izgoniți din stup. Durata medie de viață a trântorilor variază între 2 și 8 săptămâni, în funcție de sezon.